МЛАДЕЖИ ИЗБИРАТ „АРЕКСИМ ИНЖЕНЕРИНГ“ ЗА РАБОТА ПРЕЗ ЛЯТОТО В СМОЛЯН

Къде учениците и студентите ще могат да работят през лятната ваканция в Смолян? Отговорът на този въпрос не е много лесен, тъй като в града липсва необходимата информация. Трудят ли се тийнейджърите и къде? Инспекцията по труда през това лято е издала 111 разрешения за наемане на работа на непълнолетни лица в Смолянска област. Значителен ръст в сравнение с миналата година, когато са били 62. Голяма част от тях работят в хотелиерството и ресторантьорството, а други се насочват към промишлените предприятия.

Едно от предприятията, което наема ученици и студенти през лятото, е „Арексим Инженеринг“. „Вярваме, че една от най-важните ни роли е да помагаме на младите да открият своите заложби и да стартират своята успешна кариера в гр. Смолян, да ги приобщаваме, да им покажем реалната работна среда. Тук те могат да натрупат опит, който ще им бъде от изключителна полза за бъдещото им професионално развитие. От 2014 г. ние предлагаме двумесечна временна заетост на ученици и студенти.“ – казва Недялка Стефанова, мениджър „Човешки ресурси“ на „Арексим Инженеринг“ ЕАД. За съжаление, започваме да връщаме младежи, защото възможностите ни да ги наемем на подходяща за възрастта им работа са ограничени, добави тя.

Ангел Кубатев, който тази година е завършил Художественото училище в Смолян, е пример за това как летните стажове могат да разкрият интереси и способности, неподозирани до момента. Той вече е шлосер и прави микрозаваряване под микроскоп. В „Арексим“ е за четвърта година. Бил е тук всяко лято като ученик. „Започнах като общ работник, после в доработката, в шприцовото производство, в инструментално производство – и ето ме тук“, разказва Ангел, който вече познава добре фирмата. Решил е да продължи обучението си в Художествената академия, специалност „Индустриален дизайн“ и се надява за в бъдеще да може да приложи наученото тук в „Арексим“. На въпрос как се чувства на тази работа, която изисква цялото ти внимание и концентрация, отговаря: „О, супер е! Обстановката и работата ми харесват.“

Екатерина Ангелова и Гергана Вишневска са две приятелки, които учат заедно в хуманитарна паралелка в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, а наесен ще бъдат в 12-и клас. И в „Арексим“ работят една до друга. „За първи път съм това лято тук, ще работя два месеца. Търсих работа за лятото и с моята приятелка разбрахме, че тук наемат ученици, има програма за временна заетост. Поразпитахме, дойдохме тук, поразгледахме, видяхме каква е обстановката, показаха ни как се работи. Хареса ни и решихме да пробваме. Харесват ми хората, всички тук са много дружелюбни“ – разказва Екатерина. „Голям екип сме“ – допълва със самочувствие момичето.
Питам Гергана: „Лесна ли е работата?“. „Да, но е много отговорна“ – отговаря тя и ми обяснява, че трябва да се следи за много неща и човек не бива да се разсейва. И тя ще бъде ученичка в 12-и клас, смята да набляга на българския език и да кандидатства „Право“ в Софийския университет. За нея е важно, че в „Арексим“ ще се научи на дисциплина, да работи с хора и в екип.

В един от цеховете като общ работник откривам още един съученик на Екатерина и Гергана – Лазар Джигошев. Той е избрал армията за свое поприще и ще кандидатства във Висшето военно училище във Велико Търново. „Да поработя, да науча нещо ново, да изкарам някакви пари“ – така накратко отговоря Лазар на въпроса какво го е довело в „Арексим“ през лятото.

Людмила Лободова учи в Езиковата гимназия английски и немски език, есента ще е в 11-ти клас. Миналото лято е работила в Испания. Била е домашна помощница на едно семейство за два месеца, гледала е деца. Тази година нямала възможност да отиде пак, защото един месец ще посещава курс по немски език. Един месец ще работи в отдела по логистика. „Пускам поръчки, разпечатвам фактури, проверявам наличности на някои материали, правя каквото ми кажат.“ – разказва Люси за работата си. Би дошла и догодина в предприятието и обяснява защо: „Моите връстници нямат голям избор за работа, работят на Пампорово, доколкото знам, като сервитьори“.

В цеха по доработка за второ лято е студентката по медицина в Пловдив Аделина Пискюлиева. Нейната работа е да отделя некачествените изделия. „Тук съм, защото в Смолян няма много възможности за работа за младежи през лятото. Никой не иска да сключва договор за 2 месеца, а „Арексим“ е едно от малкото предприятия, което наема младежи за кратко време, за 2 месеца през лятото.“ – разказва Аделина. На въпроса защо не е останала да работи в Пловдив, където има повече възможности за работа, отговаря: „Предпочитам да съм в Смолян, а и тук ми хареса миналото лято, хората ми харесаха. И няма жега като в Пловдив.“ И догодина би дошла, ако не се налага да бъде на стаж по специалността си. „За мене е удоволствие да работя с такива млади хора – отговорни“ казва Аделина Христова – организатор на производствен сектор „Доработка“.

„Арексим Инженеринг“ си поставя нелесната задача да мотивира младите хора да усвояват знания, които да могат да прилагат в практиката, а не само да положат поредния изпит в училище, след което наученото да се забрави. Митът за професионалната реализация и стремежът за висше образование, често без да се мисли дали има перспектива и работа по придобитата специалност, трябва да остане в миналото.

Публикувано във вестник Отзвук